Betaal jij ook te veel voor je inkt?

Inkt lijkt wel het nieuwe goud!

Kost jouw inkt ook stukken van mensen of werkt jouw printer niet meer naar behoren? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe printer. Best sta je toch even stil bij verschillende belangrijke factoren. Want hoe mooier online shops hun aanbiedingen voorstellen, des te groter kan de teleurstelling achteraf zijn.

De voorbije 20 jaar heb ik mogen werken voor één van ‘s werelds grootste printer fabrikanten. Die ervaring heeft me veel geleerd en ik deel deze kennis graag met jou. Met mijn extra tips laat jij je niet meer in het zak zetten en kan je investeren in een printer die aan al jouw verwachtingen voldoet.

Is een goedkope printer wel echt zo goedkoop?

Bij de zoektocht naar een geschikte printer, voelt men zich in eerste instantie vaak aangetrokken tot een printer met een lage aankoopprijs. Maar een lage aankoopprijs betekent niet per se de goedkoopste investering.

Waar men niet bij stilstaat, zijn namelijk de afdrukkosten. Dit zijn kosten die steeds weerkeren en ze zijn vaak duurder voor goedkopere printers. Een derde luik dat vergeten wordt, zijn de “post-warranty” kosten. Een printer zit vol draaiende onderdelen die door slijtage vervangen moeten worden.

De prijzen van sommige wisselstukken lopen vaak hoger op dan de aankoopprijs van de printer in zijn geheel.

Rekening houdend met al de kosten van verbruiksproducten en diensten na verkoop, betaal je over 3 jaar wel meer dan 10 keer de prijs van wat de printer origineel heeft gekost.

Waarom is dit nu allemaal zo duur? 

Eerste en vooral kost het veel geld om wisselstukken te stockeren en te vervoeren. Deze prijs zal dus meegerekend worden in de verkoopprijs. Maar dat is niet de enige reden.

Sommige fabrikanten verkopen hun printers aan een lagere prijs dan de productieprijs. Op de verkoop van de printer zelf, maken ze dus verlies. 95% van de printers met een aankoopprijs onder 300 euro worden verkocht met een negatieve marge. De fabrikant haalt zijn winst dus enkel uit de verkoop van inktpatronen en wisselstukken. Hij zal gebruik maken van “marketing dollars”, geld dat wordt gebruikt voor de promotie van producten. Deze investering wordt achteraf dan dubbel en dik terugverdiend door de verkoop van (dure) cartridges (voor inkjet printers) of toners (voor laserprinters). De klant kan natuurlijk goedkopere huismerk inktpatronen kopen in plaats van de dure inkten van de fabrikant. Om dat tegen te gaan, zal de fabrikant de garantie nietig verklaren wanneer de consument geen originele verbruiksproducten gebruikt.

Een professionele printer? Dan klinkt duur!

In de transportwereld is vervoer per container veel goedkoper dan bijvoorbeeld per taxi. Dit geldt ook voor verbruiksproducten: hoe meer inkt er in een cartridge kan, hoe goedkoper de prijs per afdruk. De betere laser en inkjet printers werken met cartridges goed voor wel 6.000 tot 10.000 afdrukken. In werkelijkheid ligt dit aantal wel een pak lager, omdat de gemiddelde bladvulling groter is dan de ISO standaard norm die fabrikanten hanteren.

Echter bij de multifunctionele printers, die we bij grotere organisaties terugvinden, hebben ze inktpatronen waarmee je wel 50.000 afdrukken kan maken. De investering voor zo’n toestel is vaak 20 keer de prijs van een klein toestel, maar door de extreem lage prijs per afdruk is de investering snel terugverdiend. Bovendien zit de onderhoudsprijs hier mee in verwerkt. Ook de efficiëntie en productiviteit van je administratie, zal aanzienlijk verhogen bij een professionele printer.

Bel me gerust even op voor gratis advies voor zowel kleine als grote ondernemingen! Geen zorgen,we hebben voor iedereen een oplossing en dat nog eens vrijblijvend 
+324 75 56 66 66Waar wacht je op? Ik hoor hier nog niets rinkelen!

Scrol naar beneden om meer te lezen en aanschouw het schokkend voorbeeld!

De totale kost van een printer.

Zo komen we tot het totale prijskaartje van je printer. We noemen dit de TCO, afkorting voor de Total Cost of Ownership. Deze prijs bestaat uit de aankoop van de printer, de verbruiksproducten, de slijtage van de onderdelen, de werkuren en de verplaatsingskosten. Al deze kosten samen worden uitgedrukt in de prijs per afdruk. Maak je dan 500 afdrukken per maand, dan weet je perfect wat dit je gaat kosten – geen verrassingen achteraf!

De prijs per afdruk van 1 cartridge wordt berekend met 3,5% bladvulling. Het factuur hiernaast heeft 20% (!) bladvulling, waardoor de prijs per afdruk de lucht in gaat.

Een schokkend voorbeeld! Hoeveel kan je nu besparen?

Eén van de best verkochte multifunctionele printers is de HP color laserjet pro MFP479fwd. Als je opteert om dit toestel uit te rusten met de High Yield cartridges dan kost een Z/W afdruk je €0,0247 en een kleurenafdruk €0,1558.  Deze prijs wordt berekend aan de hand van het aantal afdrukken dat je met één volledige vulling maakt. Fabrikanten hanteren hierbij de norm ISO/IEEEC 19798, wat overeenkomt met 3,5% bladvulling (hierboven staat een voorbeeld voor de bladvulling van een standaard factuur).  In werkelijkheid zit je makkelijk aan het dubbele waardoor je de prijs per afdruk verdubbelt.  Naast deze kosten heb je ook nog extra verbruiksproducten zoals drum en fusing units. Rekening houdend met een afdrukvolume van boven de 7%, ligt de prijs voor deze printer op €0,058 per Z/W afdruk en €0,312 per kleurenafdruk.  Als we uitgaan van een volume van 500 bladen per maand, waarvan de helft in kleur en de helft zwart-wit, betaal je €92,50 per maand aan verbruikskosten.  Dat is vrij veel. 

Daarom is het te overwegen om toch te investeren in bijvoorbeeld een RICOH IM C300F met een onderhoudscontract. Hierbij betaal je een prijs per afdruk, inclusief onderhoud. De aankoopprijs van de Ricoh IM C300F is dan wel 5 keer zo veel als die van de HP, maar de lage prijs per afdruk van de Ricoh toestellen maakt alles goed. Met een volume van 500 bladen, waarvan de helft in kleur en de helft zwart-wit (hetzelfde volume als bij de HP), kan je de Ricoh IM C300F huren voor €65 per maand. Je haalt dus meer dan 30% profijt!  Daarom is het altijd nuttig dat je je laat begeleiden door professioneel advies.  Met de Ricoh IM C300F bespaar je  €27,50  per maand.  Op 5 jaar bespaar je €1.650 wat overeenkomt met de initiële kostprijs van zo’n IM C300F.

Volgende stap?

Ben je op zoek naar een professionele printer op maat? Bel me gerust vrijblijvend op en dan help ik je met plezier verder! 

Ik ben Christian van Bavel, de auteur van dit artikel en de oprichter van VBBS.

Laat maar weten als ik je ergens mee kan helpen!

+324 75 56 66 66
ch@vbbs.be